Στοματική Υγεία των Ηλικιωμένων – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Oι ηλικιωμένοι είναι μια ξεχωριστή ομάδα ασθενών οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης  προσέγγισης και αποτελεσματικής οδοντιατρικής φροντίδας. Ανάλογα με το βαθμό συνεργασίας του ηλικιωμένου και της πολυπλοκότητας της κατάστασης, η οδοντιατρική αντιμετώπιση γίνεται είτε στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, είτε σε χειρουργικό περιβάλλον στο νοσοκομείο. με μέθη ή με γενική αναισθησία.

Προσέχουμε την στοματική υγιεινή των ηλικιωμένων για να προλάβουμε επιπλοκές που θα τους δημιουργήσουν είτε δυσκολία στην μάσηση, δυσοσμία, απώλεια δοντιών ή άλλα οδοντιατρικά προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται επιπλοκές στο στόμα του ηλικιωμένου, λόγω νοσήματος ή λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει, πχ: άτομα που ακολουθούν αντιεπιληπτική αγωγή έχουν υπερπλασία των ούλων με συνοδή ουλίτιδα ή άτομα με σύνδρομο Down αναπτύσουν περιοδοντίτιδα.

Είναι προφανές ότι με την απαιτούμενη οδοντιατρική πρόληψη και θεραπεία οι προαναφερθείσες καταστάσεις, είτε καθυστερούν να εμφανιστούν είτε αν εμφανιστούν ελέγχονται απόλυτα. Γενικά στα άτομα με ειδικές ανάγκες ο οδοντιατρικός έλεγχος και η εφαρμογή της όποιας απαραίτητης εξατομικευμένης πρόληψης πρέπει να γίνεται σε τακτά διαστήματα. Απαιτείται συνεχής φροντίδα της στοματικής κοιλότητας ακόμα και στη περίπτωση που το άτομο δεν είναι ικανό να επιληφθεί της στοματικής του υγιεινής.

Όσο μεγαλώνουμε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για ανάπτυξη περιοδοντικής νόσου, τερηδόνα της ριζικής επιφάνειας, απώλεια δοντιών ή και μερική ή ολική θραύση οδοντοστοιχίας. Όμως σε σχέση με το παρελθόν, σήμερα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να παραμείνετε υγιείς όσο μεγαλώνετε. Το κλειδί είναι να ανιχνεύετε έγκαιρα, σημεία που σχετίζονται με τα προβλήματα της στοματικής σας κοιλότητας και να τα προλαμβάνετε. Η περιοδοντολογική νόσος συναντάται πολύ συχνά και αποτελεί σημαντική ένδειξη για την παρουσία και άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση όμως είναι εύκολο να διαγνωστεί από τον οδοντίατρο σας, στον τακτικό σας έλεγχο.

Πως τα υγιή ούλα γίνονται φλεγμονώδη

Η περιοδοντική νόσος δημιουργείται από την πλάκα, ένα άχρωμο υμένιο από βακτηρίδια και άλλα μικρόβια που σχηματίζονται πάνω στα δόντια. Η πλάκα χρησιμοποιεί σάκχαρα και άμυλα από τις τροφές, από τα οποία σχηματίζει οξέα μέσα στη στοματική κοιλότητα. Το οξύ και τα βακτήρια προκαλούν ερεθισμό με αποτέλεσμα τα ούλα να γίνονται ερυθρά, ευαίσθητα και μαλακά, να διογκώνονται και να αιμορραγούν εύκολα. Η διαδικασία αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τα ούλα να αποκολλώνται από την επιφάνεια των δοντιών με συνέπεια τη δημιουργία θυλάκων που είναι γεμάτοι με παθογόνα βακτηρίδια. Όταν παραμένουν χωρίς θεραπεία οι θύλακοι γίνονται βαθύτεροι, καταστρέφοντας το οστό που στηρίζει τα δόντια, με αποτέλεσμα την απώλεια των δοντιών και μια χρόνια φλεγμονή που μπορεί να διαδοθεί με τη κυκλοφορία του αίματος. Είναι πολύ σημαντικό  να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου. Η πρόληψη της αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη μακροχρόνια διατήρηση της φυσικής οδοντοφυίας και τη διατήρηση της υγείας.

Πως μπορείτε να διατηρείτε καθαρά και υγιή δόντια και ούλα

Το να διατηρήσει κανείς καθαρά και υγιή δόντια και ούλα, είναι εξίσου σημαντικό όσο το να έχει μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση. Η καλή στοματική υγιεινή σημαίνει καθημερινή φροντίδα και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Οδηγίες για καθημερινή φροντίδα για τα δόντια και τα ούλα είναι:

  • Να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα
  • Να χρησιμοποιείτe οδοντόκρεμα με φθόριο ναι να τη φτύνετε χωρίς να ξεπλένετε
  • Να χρησιμοποιείτε νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια μία φορά την ημέρα
  • Να αποφεύγετε τα προϊόντα καπνού και να περιορίσετε τη χρήση αλκοόλ

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο σας βοηθάνε λόγω του ότι:

  • Έλεγχος της θεραπείας της περιοδοντικής νόσου
  • Παρακολούθηση της προόδου της στοματικής φροντίδας στο σπίτι
  • Συνταγογράφηση στοματικών διαλυμάτων που βοηθούν στη θεραπεία των νοσημάτων του στόματος
  • Αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας, με καθαρισμό
  • Ανίχνευση αρχόμενης περιοδοντικής νόσου, οστικής απώλειας και αρχόμενων κοιλοτήτων τερηδόνας με ακτινογραφικό έλεγχο
  • Έλεγχος για τον αποκλεισμό καρκίνου του στόματος

 

Ξανθοπούλου Θέλμα

Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος  DDS, MSc

Ατταλείας 61, Νίκαια, τηλέφωνο: 2104932229, 6983930987

email: thelmaxan@yahoo.gr

Η Θέλμα γεννήθηκε το 1993 στο Χαιδάρι, και αποφοίτησε από την Oδοντιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κομένιους της Μπρατισλάβας. Απασχολήθηκε ως βοηθός στην κλινική Περιοδοντολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2018 έλαβε τον τίτλο Master of Science, Περιοδοντολογίας-Εμφυτευματολογίας, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκτοτε εργάζεται στο ιδιωτικό της ιατρείο στη Νίκαια. Είναι μέλος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας, της Ελληνικής Εταιρίας Περιοδοντολογίας και της Εταιρίας Laser, Helsola.