Δραστηριότητες & Ευ ζην

Ολιστική Ευημερία

Στη Μαρέπη, πιστεύουμε ότι η κλινική υπεροχή και η άψογη φιλοξενία είναι απαραίτητες αλλά όχι επαρκείς συνθήκες για μια υγιή γήρανση. Για αυτό ακριβώς έχουμε υιοθετήσει μια προσέγγιση στη φροντίδα που προσδίδει υψηλή αξία στην ολιστική ευημερία των ηλικιωμένων μας. Με την έννοια «ολιστική», εννοούμε ουσιαστικά τα τρία θεμέλια της ευημερίας που μπορούν να επηρεάσουν, επιμηκύνουν και εμπλουτίσουν τη μακροζωία των ηλικιωμένων:

Σωματική

Ψυχική

Συναισθηματική

Η σωματική ευεξία έχει να κάνει με τη διατήρηση του ηλικιωμένου σώματος σε μια βέλτιστη κατάσταση, δεδομένων των ευάλωτων σημείων και της κατάστασης υγείας κάθε ενοίκου μας. Σχετίζεται με κάθε σωματική δραστηριότητα που ανακουφίζει τον πόνο ή ενισχύει τη δύναμη και την ισορροπία.

Η ψυχική ευημερία έχει να κάνει με τη γενική ψυχική υγεία και διανοητική ετοιμότητα των ηλικιωμένων κατοίκων μας. Αναφέρεται στο σύνολο των κοινωνικών, δημιουργικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που έχουν θετική επίπτωση στο μυαλό των κατοίκων μας, εξασκώντας το, ικανοποιώντας το, και ανακουφίζοντάς το.

Η συναισθηματική ευημερία έχει να κάνει με την ανταπόκριση στις εσωτερικές ανάγκες, ανησυχίες και ευχές της καρδιάς των ηλικιωμένων μας. Έχει να κάνει με την έξυπνη αποκωδικοποίηση αυτών που δε λένε οι ηλικιωμένοι, καθώς και την παροχή ενός περιβάλλοντος συναισθηματικής σταθερότητας και υποστήριξης που θρέφει την ψυχή τους.

Σωματική Ευεξία

Η Μαρέπη έχει φτιάξει ένα πρότυπο διεξοδικό πρόγραμμα σωματικής άσκησης σχεδιασμένο για τις ανάγκες των ηλικιωμένων, το οποίο διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία μας με επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς, και τη συμμετοχή μας σε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τη Γηριατρική Σωματική Άσκηση, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Από τη σύλληψη του προγράμματος από τους ειδικούς γυμναστές μας που ειδικεύονται στην κινητοποίηση των ηλικιωμένων, έχουμε κι εμείς εντυπωσιαστεί από τις θετικές επιπτώσεις που έχει στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική κατάσταση των ηλικιωμένων μας. Κάτι που ξεκίνησε σαν ένα πειραματικό πρόγραμμα έχει γίνει δεκτό με τόσο ενθουσιασμό από τους ενοίκους μας και τους φροντιστές τους, που πλέον αποτελεί κομβική δραστηριότητα της ζωής στη Μαρέπη. Πιο συγκεκριμένα, διεξάγουμε ομαδικές συνεδρίες άσκησης δύο με τρεις φορές τη βδομάδα, σε διαφορετικές ομάδες με όλο και περισσότερους ηλικιωμένους να εκφράζουν την επιθυμία να συμμετάσχουν, καθώς αντιλαμβάνονται τη θετική επίπτωση που έχει στη διάθεση και την ευκινησία τους.

 

Η εκπαιδευμένη γυμνάστρια μας χρησιμοποιεί μια ποικιλία ασφαλών και εύκολων τεχνικών κινητοποίησης, που προσαρμόζονται στις  ευαισθησίες και τις ειδικές ανάγκες του ηλικιωμένου σώματος. Τα περισσότερα από τα προγράμματα ομαδικής σωματικής άσκησης εκτελούνται με τέτοιο τρόπο που μοιάζει με παιχνίδι που καθοδηγεί, υποστηρίζει και επιβραβεύει τους ηλικιωμένους συμμετέχοντες. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο ψυχαγωγικό κομμάτι, παίρνοντας την ευκαιρία να βοηθήσουμε τη φυσική κατάσταση των ηλικιωμένων μας μέσω μιας διασκεδαστικής προσέγγισης. Οι ομαδικές συνεδρίες σωματικής άσκησης αποτελούν στιγμές γέλιου, παιχνιδιού, ενέργειας, συντροφικότητας και ενδυνάμωσης ενώ παράλληλα ενισχύονται οι δεσμοί του ατόμου μέσα στην κοινότητα της Μαρέπη. Είναι στιγμές ανακούφισης, ικανοποίησης, και απτή απόδειξη ότι ένα σώμα που γερνά με υγεία είναι όχι απλά εφικτό αλλά κι ένας στόχος που επιδιώκουμε με ζήλο.

 

Το πρόγραμμα σωματικής άσκησης που προσφέρουμε αποσκοπεί στην επιβράδυνση των επιπτώσεων χρόνιων παθήσεων, όπως η άνοια, ή την επιτάχυνση της ανάρρωσης από ξαφνικές αλλαγές στην υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια κά. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα, κατόπιν αιτήματος, για ατομικές συνεδρίες φυσιοθεραπείας και κινησιοθεραπείας. Και τα δύο μπορούν να είναι ιδιαίτερα βοηθητικά για ηλικιωμένους ασθενείς που βρίσκονται σε στάδιο αποκατάστασης και έχουν ανάγκη από προσωρινή αναρρωτική φροντίδα, μετά από εγχειρήσεις ή ατυχήματα.

Εκδηλώσεις Κοινωνικοποίησης, Ψυχαγωγίας και Δημιουργικότητας

Η Μαρέπη είναι μια κοινότητα, ένα ζεστό περιβάλλον συντροφικότητας και ομαδικότητας. Θέλουμε η παραμονή σας στη Μαρέπη να καλύπτει σφαιρικά τις ανάγκες αυτής της ηλικίας και κατάστασης παρέχοντάς σας ένα περιβάλλον με δραστηριότητες και εκδηλώσεις που θρέφουν τις συναισθηματικές και τις ανάγκες κοινωνικοποίησής σας! Θέλουμε να είστε ενεργά μέλη της οικογένειας της Μαρέπη και όχι μόνο ένοικοι. Θέλουμε να νιώθετε μέρος της ομάδας μας, να είστε ενεργητικοί, δραστήριοι, να έχετε ενθουσιασμό σε αυτό το στάδιο της ζωής σας. Θέλουμε τα μέλη της οικογενείας σας και οι φροντιστές σας να σας βλέπουν παραγωγικούς και ευτυχισμένους, σε ένα περιβάλλον όπου συνεχίζετε να εξελίσσεστε και να έχετε προσωπική πρόοδο. Αναπόφευκτα, με την πάροδο του χρόνου τα ενδιαφέροντα και οι ανάγκες κοινωνικοποίησης που έχετε μπορεί να αλλάξουν. Υπάρχει μια χρυσή τομή μεταξύ του να βρίσκεις καταφύγιο στον εαυτό σου, να είσαι ανεξάρτητος, να έχεις τον προσωπικό σου χώρο αλλά και να διατηρείς μια ποικιλόμορφη και ικανοποιητική κοινωνική ζωή. Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε αυτή την ισορροπία για εσάς και τις οικογένειές σας, να κάνουμε τη Μαρέπη το κέντρο της κοινωνικής σας ζωής. Θέλουμε να είμαστε το σπίτι όπου τα φώτα είναι πάντα ανοιχτά, που είναι πάντα ανοιχτό σε καλεσμένους, που το γέλιο και η κουβεντούλα είναι πάντα ο ήχος που ακούγεται στο βάθος. Έχουμε συνθέσει ένα πλούσιο τρόπο ζωής για τους ηλικιωμένους μας, προσπαθώντας να προσφέρουμε τόσο ποικιλία, όσο και έντονα κίνητρα συμμετοχής. Οι δραστηριότητές μας ποικίλλουν ανά εποχή, αλλά λατρεύουμε να επαναλαμβάνουμε κάποιες από αυτές που πλέον έχουν καθιερωθεί ως ‘έθιμα της Μαρέπη’, ξέροντας πόσο σημαντικές στιγμές είναι για εσάς και τις οικογένειές σας. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

Δημιουργικές δραστηριότητες

Διοργανώνουμε μια σειρά δραστηριοτήτων που εμπνέουν και επαγρυπνούν τα δημιουργικά ένστικτα των ηλικιωμένων μας. Τους παροτρύνουμε να σχεδιάσουν, να ζωγραφίσουν, και να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά έργα με την καθοδήγησή μας. Παρατηρώντας τις δυναμικές της ομάδας και τα ατομικά ενδιαφέροντα του καθένα, διοργανώνουμε δραστηριότητες που ερεθίζουν τη φαντασία και ξυπνούν την πιο χαρισματική πλευρά τους. Επίσης μας αρέσει να αναμιγνύουμε τους κατοίκους μας σε σύντομα σεμινάρια μαγειρικής, όπως η παρασκευή παραδοσιακών ελληνικών εδεσμάτων, όπως τα κουλουράκια. Λατρεύουμε να εκθέτουμε την καλλιτεχνική δουλειά που δημιουργείται στη Μαρέπη, οπότε ψάξτε τριγύρω στο κτίριο μας για αυτές τις ξεχωριστές δημιουργίες! Ειδικότερα κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Αποκριάς, του Πάσχα, και την Άνοιξη, θα βρείτε όλων των ειδών χειροποίητα έργα τέχνης στους κοινόχρηστους χώρους και τα δωμάτιά μας! Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για πρωτότυπες αποκριάτικες μάσκες και πρωτομαγιάτικα στεφάνια!

Θρησκευτικές γιορτές

Η θρησκεία είναι αναμφίβολα σημαντικό στοιχείο του τρόπου ζωής στην κουλτούρα μας, ακόμα περισσότερο στους ηλικιωμένους ενοίκους μας. Στη Μαρέπη, ακολουθούμε, σεβόμαστε, και καλωσορίζουμε όλες τις ευκαιρίες για θρησκευτικούς εορτασμούς, θεωρώντας τες ως εξαιρετικές ευκαιρίες να δεθούμε και να ενωθούμε στην κοινή μας πίστη. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων μας χαίρονται ιδιαίτερα σε τέτοιες θρησκευτικές εκδηλώσεις, οπότε προσπαθούμε να τις ενσωματώνουμε στον καθημερινό και ετήσιο τρόπο ζωής τους, όσο το δυνατόν περισσότερο. Οργανώνουμε εορταστικές συγκεντρώσεις και θρησκευτικές εκδηλώσεις την περίοδο των γιορτών, όπως μεταξύ άλλων τα κάλαντα τα Χριστούγεννα, η λιτανεία του Επιταφίου κά. Είναι και οι δύο εξαιρετικές αφορμές για να συναναστραφούν οι ηλικιωμένοι μας και οι οικογένειες τους, να κοινωνικοποιηθούν και να απολαύσουν τη ζεστασιά της κοινής μας πίστης. Με την αρωγή της Εκκλησιας της Ενορίας που υπαγόμαστε, τελείται θεία λειτουργία στον χώρο μας και παρέχεται η δυνατότητα της Θείας Κοινωνίας.

Γιορτές με χορό & τραγούδι

Εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να πλημμυρίσουν οι διάδρομοι και οι κοινόχρηστοι χώροι μας με μουσική! Προσκαλούμε συγκροτήματα και χορωδίες για να ψυχαγωγήσουν και να ξεσηκώσουν τους ηλικιωμένους μας και τις οικογένειές τους. Επίσης, δεχόμαστε με χαρά προτάσεις από άλλες δημιουργικές κοινότητες να έρθουν και να επιδείξουν τα ταλέντα τους στους ενοίκους και το προσωπικό μας. Για παράδειγμα, με την ευκαιρία της Αποκριάς, φτιάχνουμε ένα ολόκληρο εορταστικό πρόγραμμα και μετατρέπουμε τη Μαρέπη σε ένα πάρτι που κινείται σε όλους τους ορόφους! Ντυνόμαστε, τραγουδάμε, χορεύουμε, χαμογελάμε, κάνουμε αστεία και βγάζουμε πολλές φωτογραφίες. Ενσωματώνουμε τις αξίες και την ατμόσφαιρα της Μαρέπη και σας παροτρύνουμε όλους να γίνετε μέρος της!

Τέχνη, Θέατρο & Σινεμά

Στη Μαρέπη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τέχνη θρέφει την ψυχή, και έτσι λοιπόν τη φέρνουμε στην πόρτα σας! Θα βρείτε αντίγραφα από αγαπημένους πίνακες ζωγραφικής σε όλους τους τοίχους, ενώ θα ακούσετε να παίζει μουσική σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους (και αν το επιθυμείτε, και στο δωμάτιό σας, επίσης). Φιλοξενούμε θεατρικά έργα από χαρισματικούς θεατρικούς θιάσους, ενώ πειραματιζόμαστε με όλων των ειδών την καλλιτεχνική έκφραση, όπως το Θέατρο Σκιών (Καραγκιόζης), ομάδες αυτοσχεδιασμού, κά. Επίσης, είναι πλέον γεγονός η μετατροπή ενός από τους κοινούς μας χώρους σε αίθουσα σινεμά για προβολές ταινιών, οπότε κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για το πρόγραμμα εκδηλώσεων και προβολών μας!