Κλινική Φροντίδα Υγείας

Ιατρικές Υπηρεσίες

Η υπεροχή στην ιατρική επίβλεψη είναι θεμελιώδους σημασίας στη Μαρέπη.  Η συστηματική ιατρική παρακολούθηση είναι ένα στοιχείο που μας διαφοροποιεί έντονα από άλλες μονάδες μακροπρόθεσμης φροντίδας ηλικιωμένων στην Ελλάδα. Στη Μαρέπη, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ένας ‘πρότυπος’ πάροχος φροντίδας ηλικιωμένων σχετίζεται άμεσα με τη στενή ιατρική εποπτεία. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι και οι νεότεροι ενήλικες με ειδικές ανάγκες είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες, των οποίων η κλινική κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Εξού και η ανταπόκριση σε αυτές τις αλλαγές και τις ανάγκες που προκύπτουν, είναι σημαντικό να είναι άμεση.

 

Για αυτό το λόγο, πιστοί στις αδιαπραγμάτευτες αξίες μας της Εμπιστοσύνης και της Ποιότητας, στη Μαρέπη έχουμε τη δική μας ομάδα ιατρών για την ιατρική υποστήριξη των ηλικιωμένων μας. Πιο συγκεκριμένα, η ιατρική μας ομάδα αποτελείται από δύο Γενικούς Ιατρούς και έναν Παθολόγο, με εμπειρία δεκαετιών στα γηριατρικά περιστατικά και παθήσεις. Οι ιατροί μας είναι υπεύθυνοι, για την εβδομαδιαία ιατρική εποπτεία και αναφορά σχετικά με την υγεία των ηλικιωμένων. Εφόσον κριθεί απαραίτητη ή είναι επιθυμητή από το οικογενειακό περιβάλλον, η παροχή συμπληρωματικής ιατρικής συμβουλής ή συμβολής για κάποιο ένοικο της Μαρέπη, τότε απευθυνόμαστε στο ευρύ δίκτυο μας από Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που συνεργαζόμαστε. Λεπτομερέστερα οι Ιατρικές μας Υπηρεσίες περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται στα εξής:

Η δημιουργία του ιατρικού φακέλου κάθε νέου κατοίκου με την άφιξή του στη Μαρέπη, συγχρόνως με τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών από τους φροντιστές και την οικογένεια τους.

Η αξιολόγηση της φαρμακευτικής του αγωγής και της προϋπάρχουσας ιατρικής συμβουλευτικής.

Η έγκριση του πλάνου φαρμακευτικής αγωγής που θα ακολουθήσει ο κάθε φιλοξενούμενός μας κατά τη διαμονή του στη Μαρέπη.

Η επιβεβαίωση ότι αυτή έχει κατανοηθεί εξ ολοκλήρου από το νοσηλευτικό μας προσωπικό, το οποίο είναι υπεύθυνο να τη χορηγήσει.

Η εκπαίδευση και η εποπτεία του νοσηλευτικού μας προσωπικού ώστε να μπορεί να εντοπίσει αλλαγές στην ανταπόκριση στην αγωγή και να μπορεί να τις αναφέρει με ακρίβεια.

Η εδραίωση μιας συνεχούς ανατροφοδότησης και επικοινωνίας μεταξύ των Ιατρών και των νοσηλευτών έτσι ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στις όποιες αλλαγές στην κατάσταση υγείας του κάθε ενοίκου.

Η παροχή έκτακτης ιατρικής αντιμετώπισης εντός της Μαρέπη.

Η σχολαστική και έγκαιρη κρίση για το πόσο επείγον είναι κάθε περιστατικό και πόσο άμεση είναι η διακομιδή του στο νοσοκομείο, ώστε να κερδηθεί  χρόνος για την καλύτερη αντιμετώπισή του.

Η συνεργασία με το δίκτυό μας από εξωτερικούς ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και η απόφαση για ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης όταν κριθεί αναγκαίο. Επιπλεόν, κατόπιν συνεννόησης με το οικείο περιβάλλον, μπορεί να προγραμματιστεί επίσκεψη κάποιου εξειδικευμένου ιατρού, εφόσον είναι απαραίτητο (πχ., ποδίατρος, οπτομετρία, οδοντίατρος, κτλ.)

Νοσηλευτικές Υπηρεσίες

Το νοσηλευτικό μας προσωπικό είναι η πρωταρχική κινητήρια δύναμη πίσω από την επιτυχία της Μαρέπη ως πρότυπος πάροχος φροντίδας ηλικιωμένων. Βρίσκονται στην καρδιά της οργάνωσής μας, ο καθένας συνεισφέροντας στην ολιστική ευημερία των κατοίκων μας σε 24ωρη βάση, 7 μέρες τη βδομάδα. Είναι οι έμπιστοι σύντροφοι που προσφέρουν φροντίδα στους ηλικιωμένους μας, είναι η καθημερινή συντροφιά τους, το σημείο αναφοράς για κάθε στιγμή που τους έχουν ανάγκη. Είτε πρόκειται για κλινική βοήθεια, είτε για συναισθηματική ή ψυχική υποστήριξη, οι Νοσηλευτές μας πρωτοστατούν σε ό,τι συντελεί στην Εμπιστοσύνη, την Άνεση και την Ποιότητα στη Μαρέπη.

 

Για αυτό το σκοπό, το νοσηλευτικό μας προσωπικό επιλέγεται με ειδική επιμέλεια, ώστε να ενστερνίζεται τη φιλοσοφία μας ότι η φροντίδα ηλικιωμένων δεν είναι απλά μια υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης, αλλά πάνω από όλα, είναι μια κοινωνική προσφορά. Όλοι οι νοσηλευτές μας ανεξαιρέτως, έχουν τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αντίστοιχες πιστοποιήσεις, κάτι που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για να εργαστεί κανείς στη Μαρέπη (εξου και τις αποκαλούμε Πιστοποιημένες Νοσηλεύτριες). Δεδομένης της εξαιρετικά απαιτητικής φύσης της καθημερινής εργασίας τους, προσλαμβάνουμε νοσηλευτικό προσωπικό που μας έχει πείσει για το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε δύσκολη και επείγουσα κατάσταση. Θέλουμε να δούμε στα μάτια τους ότι η φιλοξενία και η φιλικότητα είναι έμφυτη, και το να είναι στην υπηρεσία των ανθρώπων μας έχει ως κίνητρο την αυθεντική τρυφερότητα, αγάπη και στοργή προς αυτούς. Συγχρόνως, πρέπει να μπορούν να αποδείξουν την ελαστικότητα και την αντοχή τους κάτω από έντονο πρόγραμμα, συνεχή εποπτεία, και συχνά δύσκολες συνθήκες, κατά τις οποίες κρίνονται απαραίτητες η οξυδέρκεια και η γρήγορη δράση.

 

Στη Μαρέπη, θα βρείτε αυτό που αποκαλούμε Πιστοποιημένο Νοσηλευτικό Προσωπικό με Γηριατρική ή Γεροντολογική ειδίκευση ή εμπειρία. Αυτό σημαίνει πως το προσωπικό μας είναι φυσικά ικανό να εκτελέσει παραδοσιακά νοσηλευτικά καθήκοντα, αλλά έχει αποκτήσει πολύτιμη, εμπειρία στο πώς να κατανοεί και να υπηρετεί καλύτερα τις ειδικές ανάγκες που έχουν οι ηλικιωμένοι, και όλες τις καταστάσεις που σχετίζονται με τη γήρανση. Η άριστη απόδοση σε αυτό το ρόλο προϋποθέτει μεταξύ άλλων την οικειότητα και την άνεση με ηλικιωμένους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως η Άνοια και το Αλτσχάιμερ, και την επίδειξη πολύ μεγαλύτερης υπομονής, ενσυναίσθησης και συμπόνιας απέναντι στις ειδικές τους ανάγκες, από ότι μια τυπική νοσηλεύτρια. Στη Μαρέπη, εκτιμούμε, θαυμάζουμε, και εμπιστευόμαστε ιδιαίτερα το νοσηλευτικό μας προσωπικό για την αφοσίωσή του σε αυτό το είδος απαιτητικών υπηρεσιών, αλλά είμαστε συνεχώς παρόντες για να παρακολουθούμε και να ενισχύουμε την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά τους. Η Μαρέπη είναι μια πολυστρωματική οργάνωση που χρειάζεται ένα εύρος από συντονισμένες προσπάθειες για να λειτουργήσει αψεγάδιαστα. Οι Πιστοποιημένοι Γηριατρικοί Νοσηλευτές μας είναι βασικοί πάροχοι του έργου της Μαρέπη, ενδεικτικά εκπληρώνοντας τα παρακάτω καθήκοντα:

Είναι υπεύθυνοι για την υγιεινή των κατοίκων μας και για τη βοήθειά τους σε καθημερινές ανάγκες (όταν είναι αναγκαίο), όπως το μπάνιο, η χρήση της τουαλέτας, ο επισιτισμός, και η ένδυση.

Η καταμέτρηση και καταγραφή ζωτικών σημείων, όπως η πίεση, η θερμομέτρηση, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, κ.ά.

Η χορήγηση φαρμάκων και η στενή παρακολούθηση του αποτελέσματος που έχουν στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Η επαγρύπνηση για στοιχεία που υποδηλώνουν αλλαγές στην κατάσταση κάποιου ηλικιωμένου, ή επιδείνωση των συμπτωμάτων κάποια προυπάρχουσας κατάστασης.

 Η εκτέλεση τακτικών ή ad hoc ιατρικών οδηγιών και η κατόπιν αναφορά στην προϊσταμένη μας.

Η βοήθεια των ατόμων  με μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία να μετακινηθούν.

Η γρήγορη ανταπόκριση στα αιτήματα των ενοίκων μας, όπως το να τους πάει κάποιος στο στην τουαλέτα, στο μπαλκόνι ή στην τραπεζαρία.

Η επικοινωνία των ανησυχιών και παραπόνων των ενοίκων μας στο αρμόδιο τμήμα της Μαρέπη.

Η διατήρηση καθημερινών, γραπτών, ακριβών, και λεπτομερών αρχείων για τους ασθενείς, για τη διάρκεια της βάρδιάς τους και η διεκπαιρέωση και ανταπόκρισή τους στις συστάσεις των ιατρών.

Η στενή παρατήρηση για αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά των κατοίκων μας. Η παρακολούθηση και η ερμηνεία τους μπορεί να υποδείξει απώλεια ή αποδυνάμωση της ψυχικής/διανοητικής ή ψυχολογικής/συναισθηματικής ευημερίας τους.

 Η ανίχνευση δειγμάτων λεκτικής, ψυχολογικής ή άλλου είδους πίεσης των ηλικιωμένων από τον περίγυρο που τους επισκέπτεται, και η αναφορά αυτών στη Διεύθυνση έτσι ώστε να συντονιστεί συνεργατικά η αντιμετώπισή του.