Φιλοξενία στη Μαρέπη

Διατροφή & Δίαιτα

Η διατροφή είναι ένας από τους πιο ζωτικούς παράγοντες για την υγιή γήρανση των ηλικιωμένων. Στη Μαρέπη, αναγνωρίζουμε την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία μιας ισορροπημένης δίαιτας για τους ηλικιωμένους, ακολουθώντας πιστά τη σοφή παροιμία των αρχαίων μας προγόνων ότι «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Πιστεύουμε ότι η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη μακροζωία, δρώντας σαν ένα «φυσικό φάρμακο», προστατεύοντας τους ηλικιωμένους από πρόσθετα ρίσκα υγείας και επιβραδύνοντας τις ήδη υπάρχουσες παθήσεις τους.

Είμαστε αρκετά τυχεροί που βρισκόμαστε σε μια χώρα όπου τοπικά προϊόντα είναι εύκολα προσβάσιμα και η Μεσογειακή δίαιτα είναι ενταγμένη στην κουλτούρα και τις καθημερινές μας συνθήκες. Έτσι έχουμε σχεδιάσει μια διατροφικά πλούσια, ισορροπημένη δίαιτα, ειδικά προσαρμοσμένη στις ιδιοσυγκρασιακές ανάγκες των ηλικιωμένων μας.

Διατροφικές συνήθειες της
ΜΑΡΕΠΗ

Στη Μαρέπη θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία παραδοσιακής Ελληνικής και Μεσογειακά εμπνευσμένης κουζίνας, η οποία λαμβάνει υπόψη της τη συνεχή εποικοδομητική κριτική και τις προτιμήσεις των ενοίκων μας. Η αποστολή μας να σας κάνουμε να νιώσετε σαν στο σπίτι σας, ενισχύεται με το να σας προσφέρουμε ακριβώς τις ίδιες συνταγές που θα προετοιμάζατε και οι ίδιοι ή οι οικογένειές σας, διατηρώντας τα διατροφικά έθιμα της Ελλάδας.  Συγχρόνως, το εβδομαδιαίο μας μενού προετοιμάζεται και εγκρίνεται από διατροφολόγο-διαιτολόγο, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές (αυξανόμενες ή μειωμένες) διατροφικές προσλήψεις τροφής που σχετίζονται με τους ηλικιωμένους. Υπάρχει ευελιξία στην προσαρμογή του μενού του κάθε ηλικιωμένου ανάλογα με το τι επιθυμεί ή πρέπει να αποφεύγεται από το διατροφικό του πλάνο. Στην περίπτωση που οι ηλικιωμένοι μας χρειάζονται βοήθεια για να φάνε, το νοσηλευτικό μας προσωπικό είναι πάντα παρόν για να διασφαλίσει ότι τρέφονται με ασφάλεια και επάρκεια. Το νοσηλευτικό μας προσωπικό είναι επίσης εκεί για να παρακολουθεί την αντίδραση των κατοίκων μας σε συγκεκριμένα γεύματα, να παρακολουθεί τις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες και να μας παρέχει πληροφορίες για αλλαγές που πρέπει να κάνουμε για να καλύψουμε τις ατομικές τους ανάγκες και την κατάσταση της υγείας τους. Για παράδειγμα, προσφέρουμε την επιλογή πολτοποιημένου ή μαλακού φαγητού για αυτούς που δυσκολεύονται να καταπιούν, ή απλά, ελαφρύτερες, πιο εύκολα χωνέψιμες επιλογές για όσους είναι πιο ευαίσθητοι. Διασφαλίζουμε επίσης ότι οι κάτοικοί μας δέχονται τη βέλτιστη ποσότητα νερού για να παραμένουν ενυδατωμένοι, ενώ συγχρόνως ανταποκρινόμαστε με χαρά στα αιτήματά τους για περεταίρω λιχουδιές, αν είναι κατάλληλο για την υγεία τους. Για παράδειγμα, κρατάμε στενή εποπτεία των κατοίκων με διαβήτη και/ή χοληστερίνη, σεβόμενοι τις αυστηρές οδηγίες που λαμβάνουμε από τους ιατρούς σχετικά με το πώς να βελτιώσουμε την κατάστασή τους.

Σερβίρουμε τρία ολοκληρωμένα γεύματα τη μέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), που συμπληρώνονται από δύο ή περισσότερα επιδόρπια ή σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα. Οι κάτοικοί μας έχουν την επιλογή να φάνε στα δωμάτιά τους ή να χρησιμοποιήσουν την κοινόχρηστη τραπεζαρία, την οποία πρόσφατα ανακαινίσαμε και εμπλουτίσαμε με τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικό υλικό για να συνοδεύει τα γεύματα τους. Στη Μαρέπη αναγνωρίζουμε και ενισχύουμε το στοιχείο κοινωνικοποίησης που μπορεί να καλλιεργηθεί όταν οι ηλικιωμένοι μας περνούν το χρόνο των γευμάτων τους παρέα. Έτσι τους ενθαρρύνουμε να δειπνήσουν στον κοινόχρηστο χώρο μας, ώστε να επωφεληθούν από τη συναναστροφή με τους άλλους ηλικιωμένους, ενώ συγχρόνως να αλλάζουν παραστάσεις βγαίνοντας από το δωμάτιό τους. Οι οικογένειες των κατοίκων μας είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στο μεσημεριανό ή το δείπνο, κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου, και να περάσουν χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Χαιρόμαστε να βλέπουμε οικογένειες να φέρνουν σπιτικά γεύματα, γλυκά, και σνακ για να ευχαριστήσουν τους οικείους τους, αλλά σας αποθαρρύνουμε από το να παίρνετε την πρωτοβουλία να τους ταΐζετε οι ίδιοι, καθώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα ρίσκα που σχετίζονται με φαγητά που δεν έχουν εγκριθεί από το διαιτολόγο μας. Το προσωπικό μας είναι εκεί για να σας ενημερώσει αν το φαγητό της επιλογής σας ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Παρακάτω θα βρείτε μια επισκόπηση των γευμάτων που σερβίρονται συχνά στη Μαρέπη, περιλαμβάνοντας τυπικά ελληνικά πιάτα, ελληνικό καφέ και παραδοσιακά εδέσματα.

Ισορροπημένο

Όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης: Αποφεύγετε τις υπερβολές. Παν μέτρον άριστον.

Θρεπτικό

Δεν είναι μόνο η γεύση αλλά και η διατροφική αξία των συστατικών της τροφής, κάτι ακόμα πιο απαραίτητο για την πολύτιμη υγεία των ηλικιωμένων μας.

Παραδοσιακό

Είμαστε ένας μικρόκοσμος της Ελληνικής κοινωνίας, γεμάτος με τη ζεστασιά και τη φιλοξενία της Ελληνικής κουλτούρας. Δεν μπορούμε παρά να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο των αγαπημένων μας παραδοσιακών συνταγών.

Σπιτικό

Δεν θα ήμασταν ένα αληθινό σπίτι, αν το φαγητό μας δεν σερβίροταν φρέσκο, κατευθείαν από το φούρνο!

Εποχιακό

Επιλέγουμε φρέσκα και ντόπια προϊόντα. Έτσι θα παρατηρήσετε πως το διατροφικό μας μενού προσαρμόζεται στο τι είναι καταλληλότερο για κάθε εποχή, τι είναι πιο νόστιμο και πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες.

Τοπικό

Δίνουμε αξία στα προϊόντα υψηλής ποιότητας, αλλά θέλουμε επίσης να στηρίξουμε την τοπική οικονομία. Επιλέγουμε εγχώριους παραγωγούς όσο είναι δυνατό, πάντα προτιμώντας τα μοναδικά εδέσματα της Ελληνικής εξοχής.

Εγκεκριμένο από Διαιτολόγο

Ποτέ δεν παραμελούμε την κλινική προσέγγιση και την ολιστική ευημερία του καθενός όταν δημιουργούμε το μενού μας. Άλλωστε δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε επαρκώς χωρίς τη συμβολή ειδικών!

Εξατομικευμένο για Ειδικές Ανάγκες

Οι κάτοικοί μας έχουν μοναδικές ανάγκες. Είμαστε εδώ για να τις εντοπίσουμε, να τις παρακολουθήσουμε, και να τις σεβαστούμε ώστε  να ελαχιστοποιήσουμε όλα τα ρίσκα υγείας, χρησιμοποιώντας τη διατροφή σαν «ασπίδα» για την υγεία τους.